Powiatowy Lekarz Weterynarii
w Wejherowie informuje, iż dnia 5 kwietnia 2017 roku zostało opublikowane w Dzienniku Ustaw rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków.
W rozporządzeniu złagodzono część przepisów, jednak gospodarstwa hodujące drób dalej będą musiały przestrzegać środków bioasekuracji.
Zgodnie z rozporządzeniem rolnicy muszą m.in.:
- utrzymywać drób w sposób ograniczający jego kontakt z dzikimi ptakami,
- zgłaszać do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki,
utrzymywać drób w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których dostęp mają dzikie ptaki,
- przechowywać paszę dla ptaków w sposób zabezpieczający przed kontaktem z dzikimi ptakami oraz ich odchodami,
- karmić i poić drób oraz ptaki utrzymywanych w niewoli w sposób zabezpieczający paszę i wodę̨ przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami,
- wyłożyć maty dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami z budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść́ i wyjść z tych budynków – w przypadku ferm, w których drób jest utrzymywany w systemie bezwybiegowym,
- stosowanie przez osoby wchodzące do budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób, odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego, przeznaczonych do użytku wyłącznie w danym budynku – w przypadku ferm, w których drób jest utrzymywany w systemie bezwybiegowym,
- stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą drobiu zasad higieny osobistej, w tym mycie rak przed wejściem do budynków inwentarskich,
dokonywanie codziennego przeglądu stad drobiu wraz z prowadzeniem dokumentacji zawierającej w szczególności informacje na temat liczby padłych ptaków, spadku pobierania paszy lub nieśności.
Według nowego prawa zakazane jest:
- pojenia drobiu oraz ptaków utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki,
- wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych;
Nowe rozporządzenie zniosło wszystkie zakazy i nakazy ogłoszone w restrykcyjnym prawie z 20 grudnia 2016 roku. Wchodzi ono w życie 6 kwietnia 2017 roku.
----------------------------------------------------------
!!UWAGA HODOWCO DROBIU!!
Obowiązek zgłoszenia faktu posiadania drobiu/ptaków
W związku z wejściem w życie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz. U. z 2016 r. poz.2091.)
- niezbędnym jest dokonanie zgłoszenia utrzymywania drobiu na własne potrzeby do Powiatowego Lekarza Weterynarii
- oraz utrzymywanie ptakó w przeznaczonych do tego celu pomieszczeniach bez możliwości
swobodnego poruszania się po otwartym wybiegu
Wypełniony druk „ Zgłoszenie miejsca utrzymywania drobiu lub innych ptaków” należy:
- złożyć osobiście w siedzibie Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Wejherowie ul. Chopina 11, 84-200 Wejherowo
- przesłać pocztą na adres: Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Wejherowie, ul. Chopina 11, 84-200 Wejherowo,
- przesłać drogą e-mail na adres: piwwejh@gdansk.wiw.gov.pl
Hodowcy, którzy nie zgłaszają utrzymywania drobiu na własne potrzeby oraz nie stosują się do zakazów i nakazów wyszczególnionych w rozporządzeniu
muszą liczyć się z karami finansowymi
w wysokości :
od 779,95 do 7 799,56 zł.
UWAGA HODOWCO !!!
WYSOCE ZJADLIWA GRYPA PTAKÓW - HPAI W POLSCE I UE
W związku z szybko rozprzestrzeniającym się wirusem Wysoce Zjadliwej Grypy Ptaków - HPAI na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej
zarówno u ptactwa dzikiego jak również na fermach drobiu hodowlanego , z dn. 27.12.2016 r. wchodzi w życie Rozporządzenie Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków
INFORMACJA DLA HODOWCÓW DROBIU
Główny Lekarz Weterynarii informuje o występowaniu wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), podtypu H5N8
u ptaków dzikich (Polska, Chorwacja, Szwajcaria, Dania, Holandia),
jak i drobiu (Polska, Niemcy, Węgry, Austria, Dania).
Wobec powyższego hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa,
w szczególności:
- zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich;
- nie karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany;
- stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
- stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków
w których utrzymywany jest drób
Hodowco !!!
Pamiętaj o zgłaszaniu niezwłocznie do odpowiednich osób
i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu
(spadek nieśności; nagłe, zwiększone padnięcia drobiu)
Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu
Depresja, gwałtowny spadek/utrata produkcji jaj, miękkie skorupy jaj, objawy nerwowe, zasinienie i obrzęk grzebienia i dzwonków, silne łzawienie, obrzęk zatok podoczodołowych, kichanie, duszność, biegunka. Padnięcia ptaków mogą być nagłe, bez widocznych objawów. Śmiertelność może dochodzić do 100%.
ULOTKA - HPAI - WYSOCE ZJADLIWA GRYPA PTAKÓW - NJAWAŻNIEJSZE INFORMACJE DLA HODOWCÓW
Poniżej linki do TABEL - Noworejestrowane ogniska wysoce zjadliwej Grypy Ptaków - HPAI w Polsce i UE
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
WYSOCE ZJADLIWA GRYPA PTAKÓW PODTYPU H5N8
Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii informuje, że w związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 u dzikich ptaków w woj. zachodniopomorskim oraz państwach członkowskich UE istnieje realne zagrożenie wystąpienia tej choroby na terytorium województwa pomorskiego.
Wirus ptasiej grypy może się charakteryzować następującymi cechami:
- wysoki stopień zaraźliwości (choroba rozwija się w stadzie bardzo szybko);
- umiarkowana śmiertelność;
- występowanie objawów niespecyficznych takich jak:
- apatia,
- zmniejszone pobieranie paszy i wody,
- spadek produkcji.
Potencjalnym źródłem zakażenia mogą być dzikie ptaki wędrowne, bytujące w sąsiedztwie zbiorników wodnych. Stąd też należy pamiętać, że przyczyną pojawienia się zakażenia może być nieodpowiednie zabezpieczenie przed ich dostępem paszy i ściółki oraz obiektów, w których utrzymywany jest drób.
NAJBARDZIEJ WRAŻLIWE SĄ INDYKI I KURY.
GĘSI I KACZKI, W ZNACZNIE MNIEJSZYM STOPNIU.
U DROBIU MOŻLIWY RÓWNIEŻ PRZEBEG BEZOBJAWOWY.
W związku z powyższym, jako hodowcy drobiu powinni Państwo podjąć działania mające na celu aktywną ochronę swoich ferm przed możliwością zakażenia wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8.
Do działań takich należy zaliczyć:
- Zabezpieczenie obiektów na fermach przed dostępem dzikich ptaków, w celu uniemożliwienia im kontaktu z utrzymywanym drobiem oraz paszą. Dotyczy to w szczególności ferm zlokalizowanych w sąsiedztwie miejsc bytowania dzikich ptaków wędrownych.
- Rygorystyczne przestrzeganie zasad bioasekuracji, celem uniknięcia wprowadzenia na fermę wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków, przez osoby mające bezpośredni kontakt z utrzymywanym drobiem (hodowcy oraz zatrudniony personel).
- Bezwzględne przestrzeganie zakazu wprowadzania na fermy osób nieupoważnionych.
- Sprawdzanie przez hodowców wpisów potwierdzających przeprowadzenie dezynfekcji środków transportu zwierząt, pasz i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego przed ich wjazdem na teren fermy oraz ocena wizualna skuteczności udokumentowanych zabiegów mycia i dezynfekcji tych pojazdów.
- Niezwłoczne informowanie Powiatowych Lekarzy Weterynarii o zaobserwowaniu u drobiu niepokojących objawów, mogących sugerować wystąpienie w stadzie choroby zakaźnej.
Gdańsk, listopad 2016 r. Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Gdańsku
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UWAGA HODOWCY TRZODY CHLEWNEJ !!!
W ZWIĄZKU Z WYSTĘPOWANIEM NA TERYTORIUM POLSKI AFRYKAŃSKIEGO POMORU ŚWIŃ
1. KAŻDY UBÓJ GOSPODARCZY NALEŻY ZGŁOSIĆ MIN. 24H PRZED JEGO DOKONANIEM LEKARZOWI TERENOWEMU LUB BEZPOŚREDNIO POWIATOWEMU LEKARZOWI WETERYNARII
2. MIĘSO PODDAJE SIĘ BADANIU W KIERUNKU WŁOŚNI
3. ISTNIEJE CAŁKOWITY ZAKAZ GRZEBANIA ZWŁOK PADŁYCH ZWIERZĄT GOSPODARSKICH I TOWARZYSZĄCYCH.
4. PRZYPOMINAMY O PRZESTRZEGANIU ZASAD
BIOASEKURACJ W GOSPODARSTWIE:
MATY DEZYNFEKCYJNE, ŚRODKI DO DEZYNFEKCJI BIEŻĄCEJ, ZABEZPIECZENIE GOSPODARSTWA PRZEZ WSTĘPEM OSÓB NIEUPOWAŻNIONYCH.
Za nieprzestrzeganie tych obowiązków przepisy prawa przewidują kary pieniężne.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KOMUNIKAT GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII z 12.08.2016 r. -KILK-